Dragers (jongeren en kinderen)

Kevin Bommeljé (oktober 2014)

‘Hard werken om het geheugen te trainen’

Als ex-militair wil hij na zijn hartstilstand, kunstmatig coma en plaatsing van de ICD graag weer snel zijn hobby airsoften oppakken, en uiteraard snel weer aan het werk. Daarom werkt Kevin Bommeljé hard aan zijn revalidatie. Zijn conditie is redelijk goed, maar zijn geheugen laat hem nog in de steek.

 

Ik ben Kevin, dertig jaar en vader van een zoontje van tweeënhalf jaar. Ik ben sinds afgelopen jaar getrouwd met mijn vrouw Janinka.

     Op 20 november 2013 had ik mijn zoontje naar bed gedaan en nam daarna een ontspannen momentje voor mezelf, ik ging gamen achter mijn PlayStation 2. 
Toen ik eenmaal lekker aan het gamen was hoorde mijn vrouw de tv van de tafel vallen toen zij onder de douche stond. 
Mijn vrouw hoorde mij niet reageren, rende naar beneden en zag dat ik een hartstilstand had. 
Ze begon zo hard te gillen dat de buren dachten dat ze van de trap was gevallen.
 Mijn vrouw belde op dat moment gelijk 112 en rende naar buiten, waar zij de buren al aantrof die wilden kijken wat er aan de hand was.
 Mijn vrouw vertelde dat ik levenloos op de grond lag en mijn buurvrouw begon mij gelijk te reanimeren.
 Het bijzondere is dat mijn buurvrouw dit alleen nog had geleerd uit een boek; ze zou in januari haar praktijkexamen doen.
 Ze kreeg mijn hart vrij snel weer op gang. De brandweer was als eerste ter plekke en vervolgens de ambulances, waarvan het personeel haar taak overnam.

     
Toen ik was gestabiliseerd, kreeg ik weer een hartstilstand. De ambulancebroeders reanimeerden mij opnieuw, maar zonder resultaat, zodat ze besloten de defibrillator te gebruiken.
 Mijn hart kwam op gang en ze vervoerden mij naar het ziekenhuis. Onderweg bij de kerk in ons dorp kreeg ik bijna weer een hartstilstand. Mijn vrouw heeft die nacht afscheid van mij moeten nemen, omdat de doktoren tegen haar zeiden dat ik de ochtend niet zou halen.


     Ik ben kunstmatig in coma gehouden vanwege vermoedelijke hersenschade. 
Ik was volgens mijn vrouw zo eigenwijs dat ik zelf uit de kunstmatige coma kwam en riep waar mijn zoon Jacco was.


 

Kortetermijngeheugen aangetast

Na enige weken onderzoeken te hebben ondergaan, waarbij de oorzaak van de hartstilstanden niet werd gevonden, werd besloten om bij mij een ICD met pacemakerfunctie te plaatsen. 
24 uur na de plaatsing van de ICD mocht ik naar huis, de röntgenfoto was goed.
 We besloten om tijdelijk bij mijn schoonouders te gaan inwonen, omdat mijn vrouw vanwege gezondheidsproblemen de verzorging van mij en ons zoontje nog niet aankon, en vandaaruit mijn revalidatietraject te volgen.

     Het revalidatietraject begon moeizaam. Ik moest weer helemaal opnieuw beginnen.
 Ik ben een ex-militair en hield dan ook echt van sporten. Ik moest en zou mijn oude conditie weer terugkrijgen, ook al zag ik in dat ik nog een lange weg te gaan had. 
Na drieënhalve maand was ik al klaar met mijn revalidatie in het ziekenhuis. Nu moest ik thuis verder revalideren. Mijn conditie is op het moment redelijk goed, maar mijn kortetermijngeheugen is aangetast en daar zit weinig verbetering in.

     Intussen was mijn ICD een keer afgegaan, omdat mijn hart zo snel ging dat de ICD moest ingrijpen. 
Na de eerste controle van de ICD is gebleken dat ik een zeer zeldzame hartritmestoornis heb. 
Mijn hart kan zo snel gaan dat het kan leiden tot een hartstilstand.
 Ik doe iedere dag wat spelletjes met mijn vrouw en zoontje om mijn geheugen te trainen, maar mijn zoontje lacht mij soms gewoon uit…

 

Airsoft

Als hobby doe ik ook graag aan airsoft, een veldslagsimulatiesport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om een missie te volbrengen. Dit doe ik al vier jaar. Sinds vorig jaar januari is beoefening hiervan legaal geworden in Nederland, maar je moet dan wel lid zijn van de NABV (Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging).
 Ook ben je verplicht een bewijs van goed gedrag aan te vragen, anders krijg je het pasje niet. Je bent namelijk in het bezit van één-op-één replica’s, die precies op echte vuurwapens lijken! 
Het is een leuke sport om te doen en ik heb zelf ook een echt team, waarvan ik teamleider ben.


     Ik hoop snel weer lekker te kunnen airsoften en ook uiteraard weer te kunnen werken.
 Ik werkte als beveiligingsbeambte bij een van de grootste beveiligingsbedrijven van Nederland. 
Mijn rijbewijs kan ik inmiddels wel weer aanvragen na goedkeuring door mijn cardioloog.

 

Ambulante behandeling

Omdat mijn kortetermijngeheugen zo slecht blijft en ik regelmatig woest kan worden – zomaar uit frustratie als dingen bijvoorbeeld niet lukken of puur vanwege het niet willen accepteren – zijn mijn vrouw en ik naar de huisarts gestapt. Die heeft mij aangemeld bij het Revalidatie Medisch Centrum Groot Klimmendaal. Na een intake-gesprek hebben ze besloten mij te behandelen in de Permanente Ambulante Behandeling. Dit wil zeggen dat ik een paar dagdelen in de week bij verschillende artsen word behandeld: door een ergotherapeut, fysiotherapeut, psycholoog, logopedist, maatschappelijk werker en cognitief trainer.

     Ik zit vanaf juni in dit revalidatietraject en de behandeling slaat redelijk goed aan. Ik krijg mijn kortetermijngeheugen nooit meer terug, hebben ze me verteld, maar ze kunnen mij wel op weg helpen door hulpmiddelen te gebruiken. Een white board, agenda en telefoonagenda met alarm zorgen ervoor dat ik mijn belangrijke afspraken of dingen die ik moet doen niet kan vergeten. Wanneer de behandeling is afgelopen, weet ik niet. Dat kan over zes weken zijn, maar ook pas over een halfjaar of jaar.

 

 

Lees meer

Open archief (4 artikelen)