Reizen met een ICD

Problemen met de ICD (augustus 2019)

De fabrikanten die in Nederland ICD's leveren, zijn internationale bedrijven die in veel vakantielanden vertegenwoordigd zijn. Zij beschikken daarom over lijsten van ziekenhuizen en cardiologen, bij wie u terecht kunt, als zich problemen voordoen. Is de firma die uw ICD geleverd heeft, vertegenwoordigd in het land waarin u verblijft, dan kunt u desnoods ook daarop nog een beroep doen, in sommige gevallen zelfs 24 uur per dag. De adressen van de vestigingen vindt u onder andere op de websites van de firma's.

Natuurlijk is het verstandig er rekening mee te houden, dat het aantal mogelijkheden voor controle in de westerse wereld aanmerkelijk groter is dan bijvoorbeeld in Centraal Azië en in de binnenlanden van Zuid Afrika en dat op veel eilanden vaak geen ziekenhuis aanwezig is waar men een ICD kan controleren. In die gevallen kan het een geruststelling zijn, dat u bijvoorbeeld bent aangesloten bij een stichting als "Het Witte Kruis". U draagt dan een alarmpenning (zie: www.alarmpenning.nl voorzien van uw belangrijkste medische gegevens en een internationaal alarmnummer dat elke arts overal ter wereld kan bellen om de persoonlijke en medische gegevens op te vragen die u aan de stichting hebt verstrekt. Een andere mogelijkheid is het dragen van een SOS-kettinkje waarop uw medisch dossier staat vermeld. En tenslotte is er nog de Emergency Card van de STIN.

Overleg voordat u vertrekt met uw cardioloog, zodat u weet, dat hij er geen bezwaar tegen heeft, dat u een bepaalde reis gaat maken en controleer of er in het land dat u gaat bezoeken, ziekenhuizen aanwezig zijn, waar u bij problemen met de ICD van uw merk terecht kunt. De firma’s BIOTRONIK, Boston Scientific (voorheen Guidant), LivaNova Nederland (voorheen Sorin), Medtronic en Abbott (voorheen St. Jude Medical) hebben daarvoor aparte websites met adressen van ziekenhuizen in het buitenland en soms van de daar werkende cardiologen, bij wie u met een ICD van deze merken terecht kunt bij eventuele problemen. Hebt u een ICD van een ander merk, dan adviseren wij u rechtstreeks contact op te nemen met de fabrikant.

 

De websites en adressen vindt u op de pagina Ziekenhuizen in het buitenland.

 

Zie ook In geval van nood.