Reizen met een ICD

Problemen met de ICD (mei 2006)

Problemen met de ICD (november 2016)

De fabrikanten die in Nederland ICD's leveren, zijn internationale bedrijven die in veel vakantielanden vertegenwoordigd zijn. Zij beschikken daarom over lijsten van ziekenhuizen en cardiologen, bij wie u terecht kunt, als zich problemen mochten voordoen. Is de firma die uw ICD geleverd heeft, vertegenwoordigd in het land waarin u verblijft, dan kunt u desnoods ook daarop nog een beroep doen, in sommige gevallen zelfs 24 uur per dag. De adressen van de vestigingen vindt u o.a. op de websites van de firma's.

Natuurlijk is het verstandig er rekening mee te houden, dat het aantal mogelijkheden voor controle in de westerse wereld aanmerkelijk groter is dan bijvoorbeeld in Centraal Azië en in de binnenlanden van Zuid Afrika en dat op veel eilanden vaak geen ziekenhuis aanwezig is waar men een ICD kan controleren. In die gevallen is het wellicht prettig, dat u bijvoorbeeld bent aangesloten bij een stichting als "Het Witte Kruis". U draagt dan een alarmpenning (zie: www.alarmpenning.nl voorzien van uw belangrijkste medische gegevens en een internationaal alarmnummer dat elke cardioloog overal ter wereld kan bellen om alle persoonlijke en medische gegevens op te vragen die u aan de stichting hebt verstrekt. Een andere mogelijkheid is het dragen van een SOS-kettinkje waarop uw medisch dossier staat vermeld. En tenslotte is er nog de Emergency Card van de STIN.

Overleg, voordat u vertrekt met uw cardioloog, zodat u weet, dat hij er geen bezwaar tegen heeft, dat u een bepaalde reis gaat maken en controleer of er in het land dat u gaat bezoeken, ziekenhuizen aanwezig zijn, waar u bij problemen met de ICD van uw merk terecht kunt. De firma’s BIOTRONIK, Boston Scientific (voorheen Guidant), LivaNova Nederland (voorheen Sorin Group Nederland),Medtronic, en Abbott (voorheen St. Jude Medical) hebben daarvoor aparte websites met adressen van ziekenhuizen in het buitenland en soms van de daar werkende cardiologen, bij welke u met een ICD van deze merken terecht kunt bij eventuele problemen. Hebt u een ICD van een ander merk, dan adviseren wij u rechtstreeks contact op te nemen met de fabrikant. Hieronder in alfabetische volgorde de website en de adressen.
 
BIOTRONIK
Klik hier. Als u meer informatie nodig hebt dan hier wordt aangeboden, kunt u contact opnemen met: BIOTRONIK  Nederland
Telefoon +31 24 3555 975
Fax +31 24 3555 094
E-mail office.nl@biotronik.com
 
Boston Scientific (voorheen Guidant)
Klik hier. Als u meer informatie nodig hebt dan hier wordt aangeboden, kunt u contact opnemen met Boston Scientific Nederland,
Telefoon +31 20 593 88 00
E-mail fcs@bsci.com
 
Boston Scientific S-ICD
Op de Nederlandstalige S-ICD website www.s-icd.nl vindt u met de knop ICD-landen (met link) een landkaart en een filteractie waarmee u zelf de gewenste ziekenhuizen in het buitenland  kunt opzoeken met behulp van een landkaartscherm.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Boston Scientific in Amsterdam, telefoonnummer 020 - 593 88 00. Na het negeren van de doorkiesnummers krijgt u automatisch contact met het secretariaat. U kunt ook een e-mail sturen naar: FCS AT bsci DOT com
 
MEDTRONIC
Informatie over ziekenhuizen in het buitenland waar ICD-dragers met een ICD van het merk Medtronic in noodgevallen terecht kunnen, is te vinden via http://www.medtronic.com/traveling/index.html. Deze website is een extra service voor de patiënt, maar de kwaliteit van de zorg in de buitenlandse ziekenhuizen is afhankelijk van de expertise van de professionele zorgverleners aldaar, en kan derhalve niet 100% worden gegarandeerd.
Verder adviseert de firma  ICD-dragers die in het buitenland verblijven, te allen tijde contact op te nemen met de eigen implanterend/controlerend cardioloog in Nederland als er zich een probleem voordoet.
Zie ook: Reizen met een ICD.

LivaNova Nederland (voorheen Sorin Group Nederland)
Voor informatie over ziekenhuizen wanneer u in het buitenland verblijft kunt u contact opnemen met:
LivaNova Cardiac Rhythm Management
Telefoon +31 20 3113 211
Fax +31 20 3113 219
E-mail info.nl@livanova.com
 
Abbott (voorheen St. Jude Medical)
Klik hier. Als u meer informatie nodig hebt dan hier wordt aangeboden, kunt u contact opnemen met Abbott,
Telefoon 0318-583250
Fax 0318-583255
e-mail: rwillemsen@sjm.com/averbeek

 

Zie ook: In geval van nood en ZIekenhuizen in het buitenland.