Dragers (jongeren en kinderen)

Kelly Hermans (juli 2008)

 

Ik voelde me heel veilig met mijn ICD en daardoor heb ik alles kunnen doen wat ik van plan was.

 

 

Mijn naam is Kelly Hermans, ik ben 26 jaar en heb sinds vorig jaar april een ICD. Vanaf mijn geboorte heb ik een hartafwijking. Mijn kamers zijn namelijk omgewisseld, zodat mijn linkerkamer het bloed naar mijn longen pompt en mijn rechterkamer dat door mijn lichaam doet. (Bij een gezond iemand is dit dus precies andersom)

Op 19 maart 1996 - ik was toen 15 jaar oud - heb ik een kunsthartklep en een pacemaker gekregen. Vergeleken met mijn leeftijdgenootjes die 100% energie hadden, ging mijn conditie daardoor van 50 naar 70%. Dat maakte geen groot verschil uit voor mij. Ik was alleen iets sneller moe dan een ander, maar verder kon ik goed meekomen en dat is nog steeds zo.

 

Half januari 2004 moest mijn eerste pacemaker vervangen worden. Deze was in mijn buik geplaatst omdat ik toendertijd erg mager was. Toen dit gebeurde, heb ik een bacterie opgelopen namelijk de Stafylococcus Aureus. Om verdere infectie te vookomen, werd de pacemaker wel verwijderd maar voorlopig niet vervangen en liet men de wond open. Twee keer per dag moest ik mijn wond schoonspoelen en verschonen en er nieuwe gaasjes in doen zodat de bacterie eruit kon. Dit was erg pijnlijk want mijn nieuwe weefsel kleefde vast aan die gaasjes die er later uitgetrokken moesten worden. Ik kreeg morfine voor de pijn, maar dit hielp ook niet omdat ik daar achteraf weer misselijk van werd. Dus deed ik het zonder pijnstillers.

Pas na 5 weken is een nieuwe pacemaker geïmplanteerd die nu onder mijn schouder werd geplaatst. De implantatie verliep zonder problemen. In totaal heb Ik 6 weken in het ziekenhuis gelegen.

 

7 april 2007 april heb ik een hartstilstand gekregen en drie dagen in coma gelegen. De doktoren zeiden tegen mijn ouders dat de kans dat ik gezond uit de coma zou komen erg klein was. ALS ik zou ontwaken, zou ik waarschijnlijk een kasplantje worden en nooit meer een normaal leven kunnen leiden. Toen ik wakker werd, schijn ik enorm gemeen te zijn geweest en iedereen te hebben uitgescholden, inclusief mijn ouders, mijn zusje, de doktoren en de verpleegkundigen. Gelukkig is dit overgegaan en ben ik wonder boven wonder weer helemaal gezond en normaal. Het is maar goed dat ik een echte vechter ben geweest toen ik in coma lag, want daaraan heb ik het misschien wel te danken dat ik nu weer de oude ben. Mijn pacemaker is ondertussen vervangen door een ICD.

 

Na alles wat ik heb meegemaakt, heb ik een paar keer gepraat met mijn psycholoog om het allemaal te verwerken. Het is ook niet niks wat ik heb ervaren. En ik schaam me er niet voor.

Daarom besloot ik dat ik niet achter de geraniums wilde gaan zitten en iets van mijn leven wilde maken. Ik wilde drie maanden gaan backpacken in Australië, in m'n eentje. En dat heb ik gedaan. Ik heb het gewoon gedaan!! Het was de meest geweldige ervaring in mijn leven. Ik heb zoveel gezien en gedaan.

 

Ik voelde me heel veilig met mijn ICD en daardoor heb ik alles kunnen doen wat ik van plan was. Ik heb een helicoptervlucht boven the Twelve Apostles van The Great Ocean Road gemaakt. Ik heb twee keer gesurfd. Ik heb een koala en een slang vastgehouden.

 

Mijn ICD heeft me geen belemmeringen opgeleverd. Ik slik bloedverdunners voor mijn hartklep maar ik prik mezelf en bereken vervolgens wat ik moet innemen. Wel had ik een brief van m'n cardioloog bij me voor het geval dat zou moeten worden opgenomen in een ziekenhuis in Australië, zodat ze wisten welke soort hartafwijking ik heb en dat ik een ICD heb en een kunsthartklep.

 

Ik heb besloten veel vaker dit soort reizen te gaan maken. Het is heel goed mogelijk en ik voel me gewoon jong net zoals iemand anders van mijn leeftijd. Ik heb gelukkig geen last van zelfmedelijden. Je moet er gewoon iets van maken en dat kan ook heel goed als je een hartafwijking hebt. Misschien geniet ik er daarom juist nog meer van. Door wat ik heb meegemaakt , weet ik immers dat het ook allemaal zo voorbij kan zijn.

Lees meer

Open archief (4 artikelen)