Over de ICD

Video's

 

 

 

 


NIEUW: Filmpje over ICD en de laatste levensfase beschikbaar

Voor elke ICD-drager is er, even als voor iedereen, een moment waarop de laatste levensfase aanbreekt en het moment van overlijden niet meer zo ver weg is. Als het zover is, kan een ICD door de shockfunctie het stervensproces verstoren. Om dat te voorkomen is het nodig dat de shockfunctie tijdig wordt uitgezet. Arts, patiënt en naasten dienen in goed overleg te bepalen, wanneer dit tijdstip daar is.

Er is nu een uitlegvideo over dit onderwerp beschikbaar: Klik hier om de video te bekijken.Naast bovenstaande YouTube filmpjes hierboven meer links naar videomateriaal:

CT-scan van het hart

De CT-scan van het hart is een relatief nieuwe techniek. Via deze methode is het mogelijk om scherpe beelden te krijgen van het hart, de kransslagaderen en de bloedvaten die het hart voorzien van bloed.

 

Hartoorafsluiting

In februari 2010 had het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein de primeur: de eerste hartoorafsluiting als oplossing tegen bloedstolsels in het hart. Een animatie.

 

Hartritmestoornissen

Dit programma, uitgezonden door de EO op 14 september 2007 heeft eveneens als onderwerp de implantatie van een ICD, maar gaat daarnaast in op de consequenties die het leven daarmee vaak voor de patiënt met zich meebrengt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een project in Marken over het plaatsen van AED's omdat ambulances het dorp vaak niet op tijd bereiken.

 

ICD Implantatie

De implantatie van een ICD.

 

Interne defibrillator (ICD)
Implantatie van een bi-ventriculaire ICD.

Video-opname van een aflevering van het programma Chirurgenwerk op RTL-4.

 

Subcutane ICD (S-ICD) implantatie

Een 4-minuten filmpje over en met een patiënt waarbij een S-ICD geïmplanteerd wordt, nieuws-item op de site van RTV Utrecht.

 

Implantatie van de eerste draadloze pacemaker

In een kwartier tijd, met een kleine ingreep, een pacemaker plaatsen een apparaatje dat met stroomstootjes het hart stimuleert. Het AMC in Amsterdam heeft dat eind december voor het eerst gedaan. Het is een nieuw soort, piepkleine draadloze pacemaker, heel anders dan de pacemaker die nu door tienduizenden mensen wordt gebruikt.