Reizen met een ICD

Europese verzekeringskaart

Europese verzekeringskaart (april 2016)

Vanaf 1 januari 2006 zijn Nederlandse zorgverzekeraars verplicht om op verzoek de Europese verzekeringskaart (European Health Insurance Card EHIC) te verstrekken. De kaart is geldig in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland.

Uw Nederlandse zorgpas wordt in het buitenland niet altijd erkend of herkend maar met de Europese verzekeringskaart kunt u in de genoemde landen aantonen dat u recht heeft op noodzakelijke medische zorg volgens de wetgeving van het land waarin u verblijft. U krijgt dezorg onder de zelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten) als de mensen die in dat land verzekerd zijn.

Belangrijk! De Europese ziekteverzekeringskaart:

  • is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
  • dekt geen kosten als u reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • geeft geen garantie dat u gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.

U kunt de Europese verzekeringskaart gratis aanvragen bij uw zorgverzekeraar of via de website http://www.ehic.nl. Het is een individuele pas die alleen geldt voor u persoonlijk. Iedereen die met u meereist, moet beschikken over een eigen exemplaar. De geldigheid van de pas verschilt per zorgverzekeraar. Controleer voor alle zekerheid voordat u vertrekt of de kaart wordt geaccepteerd in het land van uw bestemming. Is dat niet zo, dan kunt u bij uw zorgverzekeraar gratis het formulier B 119501 aanvragen.