Handige links

Vena cava superior syndroom en ICD

Het vena cava superior syndroom is de naam voor een verzameling symptomen die ontstaan als de bloedstroom door de vena cava superior of bovenste holle ader afneemt. Het is het bloedvat waarin alle bloedvaten samenkomen die het bloed uit het hoofd en armen afvoeren. De vena cava zelf komt in de rechterboezem van het hart uit (zie afbeelding)

 

De meest voorkomende vorm van het syndroom ontstaat door druk, van buitenaf, op het bloedvat zelf. Daardoor wordt dit nauwer en kan het bloed minder goed passeren. Daardoor ontstaat stuwing. Dit geeft de klachten als hoofdpijn, een opgeblazen gezicht enz.. Druk van buitenaf ontstaat meestal ten gevolge van een kankergezwel. Maar ook trombose in het bloedvat zelf kan hiertoe leiden. Deze vorm van het vena cava superior syndroom is echter uitermate zeldzaam. Er moet dan ook sprake zijn van een omvangrijke trombose. Hiervan is eerder sprake als er meerdere leads door het bloedvat lopen.

 

De behandeling is gericht op het verbeteren van de doorgankelijkheid van het bloedvat met behulp van antistolling of soms, afhankelijk van de ernst, door een operatie. Immers, een volledige afsluiting is niet verenigbaar met het leven.

Lees meer