Handige links

Brugadasyndroom

De website BrugadaDrugs.org is een initiatief van de afdeling Cardiologie van het AMC in Amsterdam en bedoeld als hulpmiddel voor artsen die patiënten met het Brugadasyndroom behandelen en voor de patiënten zelf.

 

Wereldwijd wordt het Brugadasyndroom gezien als een belangrijke oorzaak van plotselinge hartdood op jonge leeftijd. Het wordt vastgesteld door de aanwezigheid van specifieke afwijkingen in het ECG (het zogenaamde type-1 Brugada ECG) in combinatie met de afwezigheid van grove structurele afwijkingen en diverse andere criteria. Verder komt het Brugadasyndroom vaak voor bij meerdere leden binnen een familie.

 

Vooral de aanwezigheid van dit type-1 ECG wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op ventriculaire tachycardieën (kamerritmestoornissen), hartstilstand en plotselinge dood bij Brugada- syndroom patiënten. Belangrijker om te weten is verder dat van veel medicijnen bekend is dat ze deze type-1 ECG’s en/of (fatale) ritmestoornissen bij deze patiënten kunnen opwekken. Daarom is het van groot belang dat zij zulke medicijnen niet gebruiken of alleen onder controle.

 

Op de website vindt u lijsten van de geneesmiddelen die patiënten met het Brugadasyndroom niet of bij voorkeur niet moeten gebruiken. Door te klikken op de balk van uw keuze komt u op de juiste pagina. Verder kunt u anti-aritmica vinden die u als Brugdasyndroompatiënt eventueel wel kunt gebruiken en diagnostische geneesmiddelen met ECG-voorbeelden. Tenslotte is er een pagina met brieven in een groot aantal talen met daarin een lijst van alle geneesmiddelen die (bij voorkeur) vermeden dienen te worden. Er is een vertaaltool aanwezig (Google Translate). Uiteraard is er een link naar een pagina meest gestelde vragen.


Website:
BrugadaDrugs.org

Er is ook een Nederlandstalige Brugada Community vóór en dóór Brugadapatienten. 

Lees meer