Sociaal-maatschappelijke artikelen

Lotgenotencontact voor partners van ICD-dragers (januari 2017)

Speciale vrijwilligster bij de STIN

 

De STIN heeft in Marry Merkelbach-Doodeman een vrijwilligster die is gespecialiseerd in lotgenotencontact voor partners. Zij weet hoe belangrijk het is om te kunnen praten met iemand die weet waar je het over hebt.

 

Toen mijn man op 20 januari 2007 een hartstilstand kreeg, had ik niet kunnen vermoeden wat een enorme impact dat op mijn leven zou hebben. Zekerheid, vanzelfsprekendheid en een onbezorgde toekomst maakten plaats voor angst, onzekerheid, verdriet, boosheid en continue alertheid.

Mijn man is gelukkig snel en goed gereanimeerd. Hij kan zich niets van de situatie herinneren en heeft er geen blijvende schade aan overgehouden. Omdat er geen duidelijke oorzaak voor de hartstilstand werd gevonden en er dus kans op herhaling bestond, is er bij hem een ICD geïmplanteerd. 

 

Kunnen praten

Ik had in die periode veel behoefte aan lotgenotencontact. Mijn man beleefde de situatie geheel anders dan ik en mijn omgeving begreep weinig van mijn angst en continue bezorgdheid. ‘Hij is er toch nog’, ‘Hij heeft nu toch een ICD’, waren de reacties die ik veel hoorde. 

Via de STIN heb ik toen contact gehad met een partner van een ICD-drager. Dat heeft mij veel goed gedaan. Te kunnen praten met iemand die iets soortgelijks had meegemaakt en begreep waar ik het over had. Omdat er geen vaste vrijwilliger was voor partners van ICD-dragers, heb ik mij daarvoor in 2009 aangemeld.

 

Vrijwilligster

Naast partner van een ICD-drager ben ik ook psycholoog. Dat maakt dat ik goed kan luisteren. En dat is wat ik ook vooral doe in mijn rol als vrijwilliger voor de STIN. Ik luister en ik denk dat ik de zorgen, het verdriet, de onmacht, de onzekerheid, de slapeloosheid, de boosheid en al die andere emoties die een rol kunnen spelen, begrijp omdat ze voor mij zo herkenbaar zijn.

U kunt mij dus gewoon bellen als u de behoefte hebt om gewoon eens tegen iemand aan te praten. Naast partners kunnen natuurlijk ook kinderen, ouders en andere familieleden van ICD-dragers contact met mij opnemen.

 

Zie ook het artikel dat Marry eerder schreef.

Lees meer

Open archief (17 artikelen)