Nieuws

Koning Winter gevaarlijker voor het hart (03-10-2013)

3 oktober 2013

 

Slecht nieuws voor de wintermaanden


Uit onderzoek is gebleken dat de koude jaargetijden hogere risicofactoren met zich meebrengen voor hart- en vaatziekten dan de warme zomer. Professor Pedro Marques-Vidal van de universiteit in Lausanne presenteerde deze opmerkelijke conclusie op het Europese Cardiologie Congres in de RAI.


Marques-Vidal onderzocht de toename van risicofactoren bij 100.000 mensen verdeeld over 7 landen. ‘Het dodental als gevolg van cardiovasculaire aandoeningen is hoger in de winter en lager in de zomer. We besloten in een grootschalig onderzoek vast te stellen of cardiovasculaire risicofactoren een seizoenspatroon kennen. Dat een verklaring zou kunnen bieden voor de seizoensgebonden sterftecijfers’ aldus de Zwitserse professor.


Uit zijn bevindingen blijkt dat een groot aantal risicofactoren zoals bloeddruk, buikomvang en cholesterolgehalte, ten opzichte van het jaargemiddelde hoger zijn in de winter en juist lager in de zomer. Buikomvang is in de bikinimaanden bijvoorbeeld 1 cm minder dan in de winterjassentijd. En het cholesterolgehalte ligt gemiddeld 0.24 mmol/L lager als we op het strand liggen.


‘Dit kan verklaren waarom sterfgevallen van cardiovasculaire ziekten hoger zijn in de winter. Mensen moeten extra veel moeite doen om hun eetgewoonten in bedwang te houden en aan voldoende lichaamstraining te doen’, stelt Marques-Vidal. Een belangrijke waarschuwing, nu de pepernoten al in de schappen liggen.

Terug naar overzicht