Nieuws

Beweging bij hartziekte even effectief als pillen (10-10-2013)

10 oktober 2013

 

Fysieke activiteit is net zo effectief als de meeste medicatie bij patiënten met hart- en vaatziekten. Dat stellen Huseyin Naci en de bekende epidemioloog John Ioannidis in eengepubliceerd in British Medical journal. Hun conclusie is het resultaat van een onderzoek van 305 gerandomiseerde, gecontroleerde trials. Ze keken daarbij naar de secundaire preventie van hart- en vaatziekten en diabetes en vonden over het geheel geen verschillen tussen beweging en medicatie.


Op punten waren er overigens wel verschillende conclusies te trekken: bij patiënten die een beroerte hadden gehad, bleek beweging effectiever dan antistollingsmiddelen, maar patiënten met hartfalen hadden meer baat bij plastabletten dan bij beweging of andere medicijnen.


De auteurs durven niettemin de conclusie aan dat de fysieke activiteit ‘potentieel’ minstens zo effectief kan zijn als het slikken van geneesmiddelen. Ze roepen daarom op meer trials te organiseren waarin geneesmiddelen en fysieke activiteit bij patiënten met hart- en vaatziekten direct met elkaar worden vergeleken in de mate waarin ze de kans op overlijden verlagen.


(naar Medisch Contact/Artsennet)



Terug naar overzicht