Nieuws

Met LED hartritmestoornissen stoppen

Door Redactie STIN

28 december 2016

Een lichtflits op een ingebouwd ionkanaal laat het hart weer normaal kloppen. Dat melden wetenschappers van het LUMC die onderzoek doen naar een biologisch schokvrije behandeling van hartfibrillatie.

Biologische ICD
Wie kans heeft op een levensgevaarlijke hartritmestoornis krijgt een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator(ICD). Met een stroomstoot laat het apparaat het hart weer in de pas lopen. Het nadeel is echter dat deze elektrische impuls tegelijkertijd schade toebrengt aan het hartweefsel.
Hartspiercellen kunnen ook elektrische stroom maken. Echter niet op het juiste moment en onvoldoende sterk om de ritmestoornis op te heffen. Met dit gegeven experimenteerden wetenschappers van het LUMC met het ontwikkelden van lichtgevoelige ionen uit eiwitten van algen. Zij implanteerden deze in het gezonde hart van een dier. Toen zij het hart van slag brachten en het een lichtflits gaven ging het hart weer normaal kloppen.
De onderzoekers willen nu een eiwit ontwikkelen dat én stroom opwekt én de ritmestoornis kan opmerken. Met ondersteuning van een ingebouwde lichtflits (ledlampje) zou een hartritmestoornis dan volledig biologisch behandeld kunnen worden. De huidige generatie ICD's wordt dan overbodig.

Lees meer 

Bron: LUMC

Terug naar overzicht