Nieuws

Belangenbehartiging pacemakerdragers

Door Redactie STIN

28 december 2016

De afgelopen jaren is getracht om de belangenbehartiging, de  voorlichting en het lotgenotencontact voor pacemakerdragers te laten verzorgen door een specifieke patiëntenorganisatie zoals die reeds bestond voor ICD-dragers. Het was mede op verzoek van een aantal hartritmecardiologen dat daartoe destijds door de STIN de Stichting Pacemakerdragers Nederland (SPDN) werd opgericht.
In de praktijk bleek de  behoefte aan een dergelijke organisatie onder pacemakerdragers echter veel minder groot dan de initiatiefnemers aanvankelijk gedacht hadden. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de problematiek en de beleving van het dragen van een pacemaker en die van een ICD doorgaans aanmerkelijk ven elkaar verschillen.
Dit was voor ons als bestuur van de STIN reden om contact op te nemen met het bestuur van de Hart&Vaatgroep met de bedoeling ook voor pacemakerdragers belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontact optimaal te waarborgen.
Wij zijn daarom verheugd om mee te kunnen delen dat het bestuur van de Hart&Vaatgroep zich bereid heeft verklaard om deze taak met ingang van 1 januari 2017 van de STIN over te nemen en verwijzen naar het volgende communiqué dat ook door de Hart&Vaatgroep aan haar achterban bekend wordt gemaakt.

BEKENDMAKING
Als patiëntenorganisaties met een gedeeltelijk zelfde doelgroep werken de Stichting ICD dragers Nederland [STIN] en de Hart&Vaatgroep goed samen. Mede in dit kader is afgesproken dat de belangenbehartiging van pacemakerdragers – tot nu toe verzorgd door de aan de STIN gelieerde Stichting Pacemaker dragers Nederland [SPdN] – met ingang van 2017 wordt overgenomen door de Hart&Vaatgroep. De STIN blijft zich geheel richten op de belangenbehartiging van ICD-dragers.

Terug naar overzicht