Nieuws

Levenslange hartklep primeur voor UMC Utrecht

Door Redactie STIN

9 augustus 2017

Een nieuw type biologische hartklep is voor het eerst in Nederland geïmplanteerd bij een 27-jarige hartpatiënt in het UMC Utrecht. De verwachting is dat de klep levenslang meegaat.

Mechanische klep
Er zijn twee soorten hartkleppen: mechanische en biologische.
De mechanische variant is gemaakt van kunststof of koolstof en metaal. Deze gaat ook een leven lang mee maar kan een hinderlijk getik geven. Dat vermindert het draagcomfort. Daarnaast moeten deze patiënten hun hele leven bloedverdunners slikken ter voorkoming van bloedstolsels of een hartinfarct.

Biologische klep
De biologische hartklep is gemaakt van dierlijk materiaal(rund) waardoor het lichaam er gemakkelijker aan went. Bloedverdunners hoeven maar een paar maanden na de operatie worden gebruikt en daarna niet meer. Nadeel is dat deze klep na ongeveer vijftien jaar vervangen moet worden. Dat bezwaar is met de nieuwe biologische hartklepgeneratie met een coating naar verwachting verleden tijd.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar hartkleppen die zijn gemaakt op basis van cellen uit het eigen lichaam. “De onderzoeksresultaten daarvan zijn veel belovend maar nog niet geschikt om op patiënten toe te passen”, aldus wetenschappers.

Lees meer

Terug naar overzicht