Nieuws

Roken kan ritmestoornissen opwekken bij mild hartfalen

20 februari 2014

ROCHESTER, NY - Roken verhoogt de kans op VT’s (ventriculaire tachycardieën, kamerritmestoornissen) bij patiënten met mild hartfalen met een ICD aanzienlijk. Hierdoor stijgt de kans op therapie door de ICD in de vorm van een schok of pacen. Dit is de uitkomst van een nieuwe analyse van de MADIT-CRT studie.
 

Het risico op VT’s werd vergeleken tussen patiënten die nooit hadden gerookt, patiënten die eerder stopten met roken en rokers. En het effect zoals weergegeven in de studieresultaten was groter bij patiënten met een ischemische cardiomyopathie (hartziekte met verminderde bloedtoevoer) dan bij de non-ischemische vorm waarbij de bloedtoevoer voldoende is.
 

"Bovendien hebben zowel ischemische en niet-ischemische rokers een verhoogd risico op een terugkerende ventriculaire tachycardie na een eerste VT vergeleken met niet-rokers" schrijven de auteurs, onder leiding van dr. Benjamin Plank (University of Rochester Medical Center, NY).  "Deze bevindingen suggereren een sterk verhogend effect op ritmestoornissen door roken, en dus moet stoppen met roken sterk worden aangemoedigd bij patiënten met milde vormen van hartfalen die gepaard gaan met ritmestoornissen."
 

MADIT-CRT gebruikte voor het onderzoek 1820 gerandomiseerde patiënten met een milde vorm van hartfalen en met een EF (pompfunctie) van 30% of minder en een synchronisatieafwijking op basis van de QRS op het ECG. Daarom waren deze patiënten geselecteerd om een ICD met synchronisatie (CRT-D) of met alleen defibrillatie (‘gewone’ ICD) te krijgen. De geselecteerde patiënten met ischemische cardiomyopathie hadden NYHA klasse 1 of 2, een classificatie van ernst van hartfalen oplopend van 1-4. Patiënten met de non-ischemische vorm moesten in NYHA klasse 2 zijn om in aanmerking te komen voor plaatsing.


De analyse omvatte de 79% van MADIT-CRT patiënten die bij aanvang niet ouder dan 75 waren en waarvan voldoende gegevens bekend waren. Ze werden ingedeeld in de groepen rokers (197), ex-rokers (780) en nooit gerookt (465).
 

In de analyse hadden rokers een significant hoger risico op VT incidenten, ventriculaire fibrillatie (VF) of overlijden in vergelijking met niet-rokers. Ex-rokers en patiënten die nooit gerookt hadden vergelijkbare risico’s op de gemeten eindpunten.
 

Vergeleken met niet rokers lieten rokers een 54% hoger risico zien van terugkomende VT. Dit verhoogde risico ligt op ongeveer hetzelfde niveau en ernst voor patiënten met de ischemische en de non-ischemische ziekte. In de subgroep van patiënten met de ischemische ziekte hadden rokers een 48% hoger risico op terugkomende VT’s. "Hoewel al eerder is aangetoond dat rokers met een ischemische cardiomyopathie en matige hartfalen symptomen een verhoogd risico op VT hebben is dit de eerste studie waarbij ook patiënten met non-ischemische cardiomyopathie met milde symptomen van hartfalen werden meegenomen," schrijven de auteurs.


 "De effecten van roken lijken minder bij patiënten met ischemische cardiomyopathie, waarschijnlijk door de algemene lagere risico op ventriculaire aritmieën bij deze patiënten. Het risico van terugkerende ventriculaire ritmestoornissen was ook significant hoger voor non-ischemische rokers in vergelijking met hun niet-rokende medepatiënten. "

____________________________________________________________________

 

Voor het gehele Engelstalige artikel zie http://www.medscape.com/viewarticle/820637
Auteur: Steve Stiles

Terug naar overzicht