Nieuws

Apple krijgt patent op hartslagsensor voor iOS (27-12-2013)

27 december 2013

 

Apple heeft patent gekregen op een technologie waarmee hartslagdata is te meten met een iOS-apparaat. Het meten van de hartslag zou als vorm van autenticatie gebruikt kunnen worden. Apple kreeg ook patent op een techniek die wordt omschreven als 'touch hover'.

Het hartritme van de gebruiker kan volgens de beschrijving in het patent, dat werd uitgegeven door het Amerikaanse patentenbureau USPTO en opgemerkt door Apple Insider, worden gemeten via sensoren in de behuizing. Het gaat daarbij om de delen van de behuizing die elektrische lading kunnen geleiden. Met de genoemde sensoren zou ecg-data opgenomen kunnen worden. De data wordt verkregen door het meten van elektrische signalen die via de huid worden gepropageerd.

Door de gedetailleerde opname van de elektrische geleiding in het hart zou een patroon opgesteld kunnen worden dat specifiek is voor een persoon. Daardoor kan de technologie ingezet worden als methode voor authenticatie. Ook zou het volgens de patentbeschrijving mogelijk zijn om de gemoedstoestand van de gebruiker te achterhalen.

Mogelijk wil Apple in de toekomst de hartritmemonitor gebruiken in samenwerking met de vingerafdrukscanner in de iPhone 5S. Dit zou dan voor een extra beveiligingslaag moeten zorgen. Eerder kwam al naar buiten dat een vingerafdrukscanner om de tuin is te leiden. Het blijft echter onzeker of een dergelijke technologie daadwerkelijk zijn weg zal vinden in een product: Apple patenteert veel nieuwe technologie waarbij lang niet alles ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor nieuwe producten.

Daarnaast heeft Apple patent gekregen op een techniek waarmee gedetecteerd kan worden of de gebruiker zijn vinger boven het scherm houdt. Samsung ontwikkelde eerder iets soortgelijks, waarbij een hover als extra vorm van bediening kan worden gezien. Apple lijkt de technologie echter in te willen zetten om de bediening op een touchscreen preciezer te maken. Zo kan de techniek ingezet worden om beter te detecteren wanneer een gebruiker per ongeluk het touchscreen aanraakt, waardoor de input genegeerd wordt.

Ook biedt de techniek compensatie voor een fenomeen dat bekendstaat als signal drift. Omdat een capacitief touchscreen elektrische capaciteit meet als verandering ten opzichte van een baselinewaarde, kan een verandering in deze baselinewaarde voor onnauwkeuringheid zorgen. Zo is bekend dat luchtvochtigheid of temperatuur van invloed kan zijn op deze baseline capaciteitswaarde. Daardoor zou een aanraking van een touchscreen of hover minder nauwkeurig geregistreerd kunnen worden onder bepaalde omstandigheden.

In het touch hover-patent wordt een compensatiemechanisme beschreven, waardoor een lagere gevoeligheid tot het verleden zou moeten behoren. Met de technologie wordt namelijk periodiek een nieuwe baselinewaarde gedefinieerd. Door een nieuwe baselinewaarde als uitgangspunt te nemen kan een verandering in deze waarde door aanraking of hover nauwkeuriger worden geregistreerd.

Bron: Tweakers.net

Terug naar overzicht