Nieuws

UMCG onderzoekt werking vrouwenhart

4 juni 2014

Het hart van mannen en vrouwen werkt niet hetzelfde. Daardoor kunnen testen die hartfalen bij mannen aan het licht moeten brengen niet altijd gebruikt worden bij vrouwen.

De hartstichting heeft het UMCG en vier andere universiteiten opdracht gegeven onderzoek te doen naar het vrouwenhart. Bij hartfalen kan het hart niet genoeg bloed door het lichaam pompen. Bij mannen wordt het hart dikker en kan zich niet meer helemaal dichtknijpen. Daardoor wordt het bloed niet goed rondgepompt. Dit heet systolisch hartfalen. Vrouwen hebben vaker last van diastolisch hartfalen.Daarbij wordt het hart stugger en kan zich minder goed ontspannen. Er kan dan onvoldoende bloed in het hart stromen. Hartfalen komt onder meer door jarenlange stress.

De rol van de bloedvaten is erg belangrijk. Hoe gezonder de bloedvaten, hoe beter dat voor het hart is. Torsten Plösch van de afdeling Verloskunde en Marijke Faas van Medische Biologie onderzoeken de cellen van de vaten. Ze gaan kijken wat de verschillen zijn tussen de vaatwandcellen van mannen en vrouwen.

Het onderzoek waarbij de medici van het UMCG zijn betrokken duurt vijf jaar. De Hartstichting trekt er twee miljoen euro voor uit.
 

Bron: Nu.nl

Terug naar overzicht