Nieuws

Thuis zelf meten kan gemaskeerde verhoogde bloeddruk onthullen (21-03-2014)

21 maart 2014

 

Sommige mensen met een verhoogde bloeddruk zijn moeilijk op te sporen. Als de dokter of verpleegkundige meet

is de waarde van de bloeddruk normaal. Als de patiënt thuis zelf meet, stelt die een verhoogde bloeddruk vast. Om die gevallen van ‘gemaskeerde hypertensie’ op te sporen, zijn thuismetingen cruciaal. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het UZ Leuven.

Gemaskeerde hypertensie is de tegenhanger van wittejashypertensie, waarbij iemand door de stress bij een medisch onderzoek een verhoogde bloeddruk vertoont, terwijl de bloeddrukwaarde thuis normaal is. Bij mensen met gemaskeerde hypertensie is dat omgekeerd: de bloeddruk tijdens een bezoek aan dokter of ziekenhuis is normaal, maar thuis meten ze zelf verhoogde waardes.

Uit de Leuvense studie met 5.000 onbehandelde mensen blijkt dat thuismetingen hun nut hebben om de risico’s beter in te schatten. Ongeveer 15 procent van de bevolking heeft gemaskeerde hypertensie. Dat betekent dat artsen ook aandachtig moeten blijven als iemand een normale bloeddruk lijkt te hebben.

Vooral bij de risicogroepen: mannen, zwaarlijvigen, rokers, ouderen en diabetici. Mensen met gemaskeerde hypertensie lopen immers een meer dan verdubbeld risico op de complicaties van een verhoogde bloeddruk: beroerte, hartinfarct of hartfalen, verharding van de slagaders en schade aan de nieren.

Lees verder op Gezondheid.be

 

Bron: www.hartpatienten.nl/

Terug naar overzicht