Nieuws

Stent voor hopeloze hartpatiënt

24 maart 2014

No-option patiënten worden ze genoemd: hartpatiënten die ondanks medicatie, dotter en/of bypassoperatie pijn op de borst houden. Als eerste centrum in Nederland biedt het UMC Utrecht een nieuwe techniek die de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren.

Pijn op de borst als gevolg van angina pectoris wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de hartspier. Een aanval van angina pectoris treedt veelal op bij inspanning en verdwijnt meestal weer na enkele minuten rust. Angina kan een voorbode van een hartinfarct zijn. Met leefregels, medicatie, maar ook dotter -en bypassbehandelingen kan de klacht worden behandeld.
"Maar er is een groep, de zogenaamde no-option patiënten, die pijn houdt. Hun kwaliteit van leven wordt ernstig beïnvloed omdat inspanning vrijwel niet meer lukt", aldus interventiecardioloog Pier-francesco Agostoni. 
De techniek die Agostoni nu in Utrecht aanbiedt, wordt al in een aantal landen toegepast: in Canada, maar ook in België en Scnadinavië. "We maken gebruik van een zandlopervormige stent, Reducer genaamd, die de doorbloeding van het aangedane gebied in het hart moet zien te verbeteren.
Hij licht toe: "Een gewone stent wordt binnen de cardiologie gebruikt om een vernauwd kransvat dat zuurstofrijk bloed naar de hartspier voert, open te houden. De Reducer wordt in een ader geplaatst, de sinus coronarius. Deze brengt zuurstofarm bloed terug naar de longen. De vorm van de stent, in combinatie met de littekenvorming rond de stent, zorgt juist een vernauwing. Hierdoor vindt een redistributie van bloed plaats. De afstroom uit het hart wordt tegengehouden, waardoor de doorbloeding van de hartpier verbetert".

De no-option groep is groter dan gedacht;misschien wel 10 procent van alle hartpatiënten. Ze zijn uitbehandeld bij de cardioloog en krijgen min of meer het advies hun conditie te accepteren. 


Bron: De Telegraaf

Auteur: Denise Hoogland

Terug naar overzicht