Nieuws

Snelste cameraatje voor betere zorg hart- en vaatpatiënten

13 maart 2015

Een nieuw supersnel cameraatje in een katheter kan aderverkalking in bloedvaten completer vastleggen. De camera, ontwikkeld door onderzoekers van het Erasmus MC, moet de zorg voor mensen die lijden aan hart- en vaatziekten sterk gaan verbeteren. 

Camera
De camera kan tot 5000 keer per seconde ronddraaien en is daarmee volgens de onderzoekers de snelste ter wereld. Hij heeft een micromotor van een millimeter doorsnee en kan met behulp van laserimpulsen en ronddraaiende spiegeltjes haarscherp projecteren. Door de hoge snelheid kan nu een compleet beeld tussen twee hartslagen worden gemaakt. 

Aderverkalking
De diagnose aderverkalking werd tot nu toe door de hartslag vertroebeld. Door de nieuwe techniek in te zetten is die vertroebeling er niet. Circa 5.400 patiënten komen binnen een jaar terug met precies hetzelfde probleem. Toepassing van het cameraatje zou dit aantal omlaag kunnen terugbrengen. Bovendien kan de arts direct vaststellen welke behandelstrategie gevolgd moet worden. Daarmee wordt de keuze tussen hart- of katheteroperatie gerichter gemaakt. Dat is een grote vooruitgang want een hartoperatie is veel risicovoller dan een katheteroperatie. Naar verwachting is het apparaat over twee tot drie jaar voor de ziekenhuizen beschikbaar.

Lees meer


Bron: NOS

Terug naar overzicht