Nieuws

ICD is vooral een geschenk

2 december 2014

Jongeren die een hartritmehersteller krijgen geïmplanteerd, zijn aanvankelijk boos en verdrietig.

Later zien ze de ICD als een geschenk.

 

Studie, sport

Jonge mensen met een inwendige cardioverter defibrillator (ICD, plaatje) wijken af van zeventig- en tachtigplussers met z’n hulpapparaat, zeggen onderzoekers van het iBMG. Jongeren moeten hun leven nog vormgeven. Ze hebben vragen over onder meer studeren, sporten en het kopen van een huis.

 

Verdriet

De meeste geïnterviewden, van 18 tot 40 jaar, ervaren hun ICD in het begin als een last. Maar boosheid en negativisme maken plaats voor verdriet en dankbaarheid, zo blijkt. De ICD gaan ze zien als het apparaat dat hen in leven houdt.

 

Bevrijding

Een jongere zegt: “Ik heb het zelf ook – zo’n metalen ding – als vervelend ervaren. Het is raar, maar het is een geschenk en een bevrijding. Je leven wordt er beter door en dat is plezierig.”

 

Niet uit bed

De impact van het hulpstuk blijkt niettemin enorm. Zo durft Walter niet uit bed te komen uit angst voor een nieuwe schock. Hij wil er zelfs niet over praten, omdat hij bang is dat ook de emoties een shock uitlokken.

 

Lotgenoten

Een andere geïnterviewde bereidt zich echter voor op het lopen van een halve marathon. Over familie en vrienden zeggen de jongeren: “Iedereen kan zeggen ‘Ik begrijp je’ of ‘Een ICD is rot’, maar dan denk ik: je begrijpt me helemaal niet, want je hebt zo’n ding niet in je zitten.” Daarom vinden ze contact met lotgenoten belangrijk.

 

Studenten

Het onderzoek ‘De invloed van de ICD op jongere ICD-patiënten’ is uitgevoerd door studenten van het iBMG. Aanleiding was dat een kennis plots een ICD kreeg. In de studie zijn de ervaringen van zeven jonge ICD-dragers verwerkt. De onderzoekers zelf zijn 19 tot 25 jaar.

 

Verpleegkundige

Een van de geïnterviewden blijkt ICD-verpleegkundige te zijn. Die vertelt: ‘Ook ik kreeg een depressie. Dat komt omdat ik er beroepsmatig mee te maken heb. Ik maakte een man mee die binnen no time veertig schokken kreeg. Toen besefte ik dat dit mij ook kan overkomen. Ik ging malen, kreeg zelfs suïcidale neigingen. Mijn psycholoog heeft me uiteindelijk goed geholpen.”

 

Aantal dragers

Nederland telt ruim 40.000 ICD-dragers, aldus STIN. Het Erasmus MC is een van de ziekenhuizen die ICD’s mag implementeren (brochure).

 

Bron: Erasmus mc via Hartflits.

 

Zie ook artikel ICD vooral een geschenk, geen last (oktober 2014).

Terug naar overzicht