Nieuws

Hartstichting start actie burgerhulpverlening

22 december 2015

Elkaar kunnen helpen, je buurman kunnen reanimeren is een mooie manier om een bijdrage te leveren aan je buurt of je regio. Door je aan te melden in het oproepsysteem kun je levens redden.

 

Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Dit zijn mensen die jij kan redden als je een reanimatiecursus hebt gevolgd en in de buurt bent. Daarom is er een systeem dat jou kan oproepen. Met één bericht.

 

De Hartstichting werkt aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Zodoende kunnen slachtoffers van een hartstilstand in héél Nederland binnen 6 minuten geholpen worden. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. In totaal zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig. Kan jij ook al reanimeren? Meld je dan aan op hartstichting.nl.

 

Hoe werkt het systeem? 

Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij, direct na het uitsturen van de ambulance(s), het oproepsysteem in. Via dit systeem gaan berichten via de mobiele telefoon naar de mensen die in de buurt van het slachtoffer zijn. Het bericht bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt met de boodschap daarheen te gaan en te starten met reanimatie of om een bepaalde AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Omdat meerdere mensen een bericht krijgen is de kans groot dat je er niet alleen voor staat en samen hulp verleent aan het slachtoffer.

 

Wat betekent dit voor mij?

Iedereen van 18 jaar en ouder met een geldig reanimatiecertificaat kan zich aanmelden bij het oproepsysteem. Het oproepsysteem selecteert alle mensen die binnen een bepaalde straal zijn. Het kan dus zijn dat het slachtoffer een bekende is. De oproepberichten kunnen 7 dagen per week, 24 uur per dag, dus ook ’s nachts worden uitgestuurd. Het gaat om een vrijwillig systeem en je verleent alleen hulp als je daartoe in staat bent. Mocht je om persoonlijke redenen op dat moment geen hulp kunnen of willen verlenen, dan reageer je niet op de oproep.

 

Via de website of app van het oproepsysteem kan je jouw beschikbaarheid zelf instellen zodat je niet wordt opgeroepen als je op bepaalde momenten echt niet naar een slachtoffer kunt gaan. Ook kan je verschillende adressen opgeven, bijvoorbeeld je woon- en werkadres. Wanneer je de GPS aanzet, kan je via de app ook worden opgeroepen  op de locatie waar je op dat moment bent. Je krijgt daarbij zelfs een routebeschrijving, zodat je ook de weg vindt op de plekken waar je niet bekend bent.

 

Heb je nog vragen? De Hartstichting helpt je verder.

Terug naar overzicht