Nieuws

Leven met een ICD - “Verhalen uit de praktijk”

Door Redactie STIN

29 maart 2018

De Werkgroep ICD-Begeleiders&Elektrofysiologie (WIBEN) van de NVHVV heeft een aantal filmpjes laten maken met als doel om naast de bestaande brochures, een andere vorm van informatie te bieden. De persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen geven  misschien nieuwe inzichten die kunnen helpen bij o.a. de emotionele verwerking na een ICD-implantatie of schok van de ICD.Naast ervaringsdeskundigen komen ook een physician assistant en een psycholoog aan het woord over onderwerpen die aan een ICD gerelateerd zijn.

Voor wie

De filmpjes zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over diverse onderwerpen waar je als ICD-drager of naaste mee te maken kunt krijgen.

Verpleegkundigen en cardiologen kunnen de filmpjes, naast bestaande informatiebronnen, gebruiken om patiënten en familie in te lichten voor of na de implantatie.

Welke onderwerpen komen aan bod

Hartstilstand, leven met een ICD, een schok van de ICD, intimiteit, naasten en familie, technische controle, bewegen en sporten, en subcutane ICD

Deze filmfragmenten geven geen compleet beeld van alle facetten waar een ICD-drager mee te maken krijgt. Ze zijn bedoeld als aanvullende informatie naast brochures, persoonlijke gesprekken met de cardioloog, de ICD-verpleegkundige en/of ICD-technicus en informatie die te vinden is op sites van patiëntenverenigingen. Wees er van bewust dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan die van de mensen in deze fragmenten. 

Na het zien van de filmpjes

Het kan zijn dat sommige fragmenten vragen of emoties bij u oproepen. U kunt deze bespreken met uw behandelend cardioloog, (ICD)-verpleegkundige, ICD-technicus of andere professionals. Ook kunt u via de Stiching ICD dragers Nederland (STIN), Harteraad of Naasten in Beeld in contact komen met lotgenoten indien u daar behoefte aan heeft.

De filmpjes zijn te vinden via: http://www.nvhvv.nl/werkgroepen/icd-begeleiders/icd-film​ of te bekijken in onze videobibliotheek.

Terug naar overzicht