Nieuws

Kans op behandeling hartspierziekte PLN toegenomen

Door Redactie STIN

16 augustus 2017

Het onderzoek naar het vinden van een behandeling van de hartspierziekte PLN raakt in een stroomversnelling door een sterke stijging van het aantal donaties voor deze ziekte.

Friese voorouders
Wie de ziekte phosphorlamban (PLN) heeft, kan op jonge leeftijd zonder enige aanleiding een hartstilstand krijgen. Het phosphorlamban eiwit is betrokken bij calciumhuishouding in de hartspier. Recent is een verandering in het DNA in het phospholamban-gen gelinkt met het ontstaan van hartspierziekten. Preventief worden medicijnen geslikt en/of een ICD geplaatst. PLN komt in Noord-Nederland voor. Daar heeft ongeveer een op de veertienhonderd inwoners de hartspieraandoening. Zij hebben de ziekte geërfd van een Friese voorouder die rond de veertiende eeuw leefde.
Sponsortocht De stichting PLN heeft recent enkele hoge donaties ontvangen. Daarmee willen Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers binnen vijf jaar nieuwe efficiënte behandelmethoden voor PLN ontwikkelen. Ook organiseert een groep van negen cardiologen van het UMC Utrecht en VU Medisch Centrum ten bate van het PLN een sponsorfietstocht naar Barcelona. Daar wordt het jaarlijkse Europese Cardiologie Congres gehouden.


Lees meer
    

Bron: dagblad van het noorden

Terug naar overzicht