Artikelen over het rijbewijs

Ontheffing dragen autogordel mogelijk (januari 2016)

Er wordt door het CBR slechts zeer sporadisch ontheffing verleend voor het dragen van een autogordel en meestal alleen tijdelijk. Er moeten wel degelijk grondige medische of beroepsmatige redenen voor zijn. Als de klachten bijvoorbeeld te verhelpen zijn met aanpassingen aan de auto, zoals het verlengen van de gordel, het kliksysteem verplaatsen of extra spiegels aanbrengen, wordt geen ontheffing verleend.

Vaak is het probleem eveneens op te lossen met een gordelkussen en/of gordelversteller. Deze zijn verkrijgbaar in de meeste autoshops en kunnen met name in de eerste tijd na de implantatie van de ICD voorkomen dat de gordel een pijnlijk gevoel veroorzaakt op de plek waar de ICD zich in de schouder bevindt. In de gordel zit soms een hoesje om een gsm in op te bergen. Daarvan kun je als ICD-drager beter niet gebruikmaken. Met een gordelversteller kan de gordel zo over het lichaam worden bevestigd dat de plaats waar de ICD zich bevindt, niet geraakt wordt.

Meer informatie over het aanvragen van een tijdelijke ontheffing vindt u op www.cbr.nl/10917.pp. Op die internetpagina kunt u de CBR-brochure ‘Ontheffing autogordel’ en het Aanvraagformulier downloaden.

Lees meer