Artikelen over het rijbewijs

CBR accepteert alleen geschiktheidsverklaring van Nederlandse cardioloog met BIG-registratie (oktober 2017)

Het komt regelmatig voor dat hartpatiënten die in de grensstreek wonen, voor de implantatie van een ICD worden verwezen naar een ziekenhuis in Duitsland of België. Met name in Zeeuws-Vlaanderen is het meer regel dan uitzondering dat men samenwerkt met de universiteitsziekenhuizen in Gent en Antwerpen.
Deze ICD-dragers dienen er rekening mee te houden dat zij voor het aanvragen van een nieuw Nederlands rijbewijs met code 100 of 101 moeten beschikken over een geschiktheidsverklaring die is ondertekend door een (Nederlandse) cardioloog die staat ingeschreven in het zogenaamde BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)-register omdat alleen die verklaring door het CBR wordt erkend. Reden: het is voor het CBR de enige mogelijkheid om te controleren of de verklaring inderdaad is afgegeven door een gespecialiseerde arts.  Zo staat het ook te lezen in de FAQ’s (Veelgestelde Vragen) op onze website op de pagina Rij- en vaarbewijzen.
Omdat ons de laatste tijd echter berichten bereikten dat er onduidelijkheid is over het wel of niet accepteren van een verklaring van een buitenlandse cardioloog, hebben wij het CBR geraadpleegd. Men heeft ons verzekerd dat de informatie op onze website correct is.
Conclusie: Is uw ICD geïmplanteerd in het buitenland door een cardioloog die niet staat ingeschreven in het BIG-register, dan zult u voor het afgeven en ondertekenen van een geschiktheidsverklaring een beroep moeten doen op uw (verwijzend) behandelend cardioloog in Nederland. Is dat niet mogelijk dan zult  u een herkeuring moeten aanvragen bij een andere Nederlandse hartritmecardioloog. Blijkt pas bij het in behandeling nemen van uw aanvraag door het CBR dat u niet beschikt over de juiste geschiktheidsverklaring dan zal het CBR u verzoeken daarvoor alsnog te zorgen. Het is ook mogelijk dat het CBR u zelf verwijst naar een Nederlandse cardioloog voor een herkeuring. Maar in beide gevallen betekent het wel dat het aanmerkelijk langer duurt eer u een nieuw rijbewijs kunt aanvragen.

Lees meer