Nieuws

Unieke vorm van samenwerken Thoraxcentrum en UMCG

30 maart 2015

Het Thoraxcentrum en het Centrum voor Revalidatie van het UMCG bieden een unieke vorm van hartrevalidatie. Patiënten die in het Thoraxcentrum van het UMCG geopereerd worden voor een hartoperatie, beginnen ongeveer vier weken vóór de operatie met een poliklinisch revalidatieprogramma. Deze gecombineerde pre- en postoperatieve revalidatie is uniek in Europa.

Voorbereiding
Met deze vorm van revalideren wil men de hartpatiënt helpen zich zo goed mogelijk op de operatie voor te bereiden en erna zo snel mogelijk de dagelijkse activiteiten met plezier weer op te pakken. Voorafgaand aan de hartoperatie is de revalidatie erop gericht dat de patiënt tijdens de operatie zo fit mogelijk is. Het programma bestaat uit een mentale voorbereiding, conditietraining en een aangepast voedingsschema.

Meer behandelmomenten
Ongeveer vier dagen na de operatie gaat de patiënt naar locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum om zo snel mogelijk met de revalidatie te beginnen. Deze is eerst gericht op de dagelijkse verzorging en later op de conditie. De revalidatie nieuwe vorm is intensiever en daarom effectiever omdat patiënten die opgenomen zijn meer behandelmomenten hebben dan in de oude opzet. Daarbij werd pas na ruim vier weken met revalideren gestart. 
Sommige revalidatiemomenten zijn individueel maar meerdere in groepsverband. Patiënten in de pre-operatiefase trainen samen met patiënten die al geopereerd zijn. Tijdens de revalidatie kunnen zij ervaringen uitwisselen.

Lees meer 


Bron: Medicalfacts

Terug naar overzicht