Nieuws

Smartphone kan werking pacemaker beïnvloeden

15 augustus 2015

Mensen die een pacemaker hebben wordt aangeraden om hun smartphone niet te dichtbij te bewaren. Het signaal dat de telefoon afgeeft, kan de werking van de pacemaker namelijk beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van Duitse cardiologen dat werd voorgesteld op het CARDIOSTIM congres van de European Society of Cardiology en de European Heart Rhythm Association.

De onderzoekers onderzochten 308 personen met een pacemaker of inwendige defibrillator (ICD). Daarvan werd 0,3 procent (1 van de 308 proefpersonen) beïnvloed door signalen van Nokia Lumia en HTC One XL. De onderzoekers onderzochten de invloed door de smartphones direct op de huid te drukken en vervolgens te bellen naar de toestellen.

Pacemakers kunnen het signaal dat smartphones afgeven, aanzien voor een signaal van het hart. Dat kan ervoor zorgen dat de pacemaker korte tijd stopt. Het hartritme wordt dan tijdelijk verstoord en dat kan dan weer leiden tot flauwvallen. Bij een defibrillator kan het telefoonsignaal opgepakt worden als een hartritmestoornis, waarop de ICD een pijnlijke shock uitstuurt.

De onderzoekers raden aan om de toestellen op een veilige afstand te houden: er moet minimaal 15 tot 20 centimeter zitten tussen de apparaten. Daarom is het beter om de telefoon aan het andere oor te houden en niet te bewaren in een borstzakje.


(bron: gezondheid.be)
 

Terug naar overzicht