Nieuws

Nieuwste CRT-D defibrillatoren van BIOTRONIK MRI-bestendig voor het hele lichaam

18 september 2015

BIOTRONIK heeft bekendgemaakt CE-goedkeuring te hebben verkregen voor MRI-scans van het gehele lichaam voor de twee jongste generaties defibrillatorsystemen voor cardiale resynchronisatietherapie die voorzien zijn van ProMRI-technologie.
Dit systeem van BIOTRONIK maakt het voor patiënten met een pacemaker, implanteerbare defibrillator, hartmonitor, of CRT-D- of CRT-P-implantaat mogelijk om een MRI-scan te ondergaan.
 
De onderneming heeft al sinds 2013 goedkeuring voor MRI-scans met een uitgezonderde zone. Die goedkeuring is nu echter uitgebreid, waardoor deze patiënten MRI-scans van het gehele lichaam kunnen ondergaan met een maximale magneetveldsterkte van 1,5 tesla.
 
'Dit is een fantastische ontwikkeling, vooral voor de behandeling van patiënten met hartfalen (HF). Het maakt diagnostische mogelijkheden beschikbaar waar deze patiënten tot dusver niet voor in aanmerking kwamen', aldus dr. C. van Rossum van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. 'CRT-D’s worden vaak geïmplanteerd bij patiënten met ernstige hartproblemen, veelal het gevolg van een hartaanval. We hebben nu voor het eerst de mogelijkheid om de unieke voordelen van MRI te gebruiken en in detail te onderzoeken hoe het hart op de resynchronisatietherapie reageert; zo nodig kunnen we dan de therapie aanpassen. MRI-scans van het gehele lichaam, inclusief het hart, tijdens resynchronisatietherapie bieden grote voordelen voor deze patiënten, aangezien artsen hierdoor een veel gedetailleerder inzicht krijgen in hun complexe hartaandoening.'
 
Zie voor meer informatie: www.biotronik.com

Terug naar overzicht