Nieuws

Intensief bewegen met hartfalen kan

12 december 2015

Hartpatiënten bouwen hun fysieke uithoudingsvermogen meestal op met milde conditietraining. Uit onderzoek blijkt dat meer intensieve vormen ook veilig en gezond zijn. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het Radboud UMC.

Geen schade
Regelmatige inspanning is voor hartpatiënten verantwoord en bevordert de gezondheid. Een voorbedacht trainingsschema is niet door iedereen uit te voeren. De onderzoeker zocht naar de meest gunstige gezondheidseffecten voor de hartpatiënt. Naast milde training bleek de zgn. hoog-intensieve interval training (een flinke loopmars bijvoorbeeld) eveneens veilig voor de gezondheid. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse onderzocht de onderzoeker de hartfunctie van gezonde mensen en hartpatiënten. De pompfunctie van het hart bleek bij deze trainingsvorm bij geen van deze groepen belemmerd te worden. Bij de traditionele duurtraining vormt de pompfunctie van het hart nogal eens een belemmering.

Of de conclusie dat korte intensieve training beter voor het hart is dan langdurige inspanning hangt af van de persoonlijke situatie van de patiënt. Daarvoor is screening en goede begeleiding door de arts nodig.

Lees meer

Bron: Medicalfacts

Terug naar overzicht