Nieuws

'Hersenen beschermen door hart te trainen'

26 augustus 2014

Het verbeteren van je cardiovasculaire uithoudingsvermogen door middel van beweging beschermt mogelijk ook tegen cognitieve beperkingen met het ouder worden. 
Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan de University of Montreal. "Met de leeftijd verstijven de bloedvaten", legt onderzoeker Claudine Gauthier uit.

"Deze verharding begint waarschijnlijk in de aorta, maar bereikt uiteindelijk ook de hersenen. En de verharding draagt mogelijk bij aan de cognitieve veranderingen die op hetzelfde moment ontstaan."

"Ons onderzoek liet zien dat ouderen bij wie de aorta in een betere conditie was en een grotere aerobe fitheid hadden ook beter scoorden op een cognitieve test. Behoud van elasticiteit in de bloedvaten is wellicht een van de mechanismen die verklaart waarom beweging het proces van cognitief ouder worden vertraagt", aldus Gauthier.

Onderzoek
De onderzoekers werkten met 31 mensen tussen de 18 en 30 jaar en 54 tussen de 55 en 75 jaar. Op deze manier konden ze de oudere en jongere deelnemers goed vergelijken. Voor het onderzoek ondergingen de proefpersonen verschillende tests om hun fitheid en cognitie vast te stellen. Ook werden er drie MRI-scans gemaakt om de bloedstroom in de hersenen, de hersenactiviteit tijdens de tests en de staat van aorta vast te stellen.

"Het is voor het eerst dat er op deze manier onderzoek wordt gedaan", aldus Gauthier. "De MRI-scans zorgden ervoor dat we zelfs subtiele veranderingen bij deze gezonde deelnemers kan vast stellen. In hun vervolgonderzoek bij minder gezonde proefpersonen kan deze manier zeker uitkomst bieden."

Resultaten
De resultaten toonden leeftijdsgerelateerde afnames in de hogere controlefuncties in de hersenen (executieve functies), elasticiteit van de aorta en cardiorespiratoir (hart en ademhalingsstelsel) uithoudingsvermogen. Daarnaast vonden de onderzoekers ook een positief verband tussen aerobe fitheid en de hersenfunctie.

"Hoewel het verband tussen fitheid en de hersenfunctie wordt veroorzaakt door verschillende complexe mechanismen, laten onze resultaten zien dat de elasticiteit van de bloedvaten zeker een rol speelt. En met een gezonde leefstijl kun je die zeker beïnvloeden", besluit Gauthier.


Bron: Gezondheidsnet.nl

Terug naar overzicht