Nieuws

Hart- en vaatpatiënten naar 1,4 miljoen in 2040

10 december 2015

Het aantal mensen dat lijdt aan hart-en vaatziekten zal snel toe nemen. Het RIVM verwacht een stijging ten opzichte van 2011 van 65% naar 1,4 miljoen patiënten. Deze aanwas kan worden gestopt door hoge bloeddruk en roken terug te dringen.

Wat te doen
De toename komt niet alleen voor rekening van de vergrijzing in Nederland. We zien ook dat hoge bloeddruk en roken weer vaker onder jongeren voorkomt. Als je deze ontwikkeling wilt keren moeten we eerst inzetten op terugdringen van hoge bloeddruk en roken. Dit kan de grootste daling veroorzaken. Een gezonde bloeddruk voor alle Nederlanders kan in 2040 al een vermindering van 320.000 hart-en vaatpatiënten opleveren. Daarnaast kampen we nog steeds met een verhoogd cholesterolgehalte en overgewicht en moeten we veel meer lichaamsbeweging nemen.

Hartstichting
Volgens de Hartstichting, die de opdracht tot dit onderzoek heeft gedaan is het code rood voor Nederland. De stijgende zorgkosten en het toenemend aantal slachtoffers maken dat er nu iets moet gebeuren. Vroege signalering, nieuwe manieren vinden om een gezonde leefstijl vol te houden, helpen goed. Vooral de rol van een integraal samenwerkende overheid, bedrijfsleven en zorg moet de opmars van hart-en vaatziekten kunnen stoppen.

Lees meer

Bron: hartstichting.nl

Terug naar overzicht