Nieuws

Darmbacteriën van invloed bij preventie hart- en vaatziekten

16 september 2015

Bacteriën in de darmen spelen een essentiële rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en de hoeveelheid goede cholesterol van mensen. Dit blijkt uit een studie van UMCG-onderzoekers. De resultaten zijn belangrijk voor preventie van hart- en vaatziekten.

Preventie
Mensen met ernstig overgewicht hebben een ontsteking waarbij de synergie tussen darmen, de lever en het vetweefsel is verstoord. Oorzakelijk verband was moeilijk aan te tonen. Voor het eerst maakt het UMCG nu gebruik van de modernste DNA sequencing-technieken. Daardoor werd het mogelijk de relatie tussen de darmflora en bloed lipiden (vetachtige stoffen in het bloed) te onderzoeken. Vierendertig soorten darmbacteriën blijken een rol spelen bij veranderingen in BMI, het vetzuren-gehalte in het bloed en de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) in het lichaam. Deze bacteriën hebben weinig invloed op het verkeerde LDL-cholesterol.
Met de opgedane kennis kan men de darmflora via voeding en pro- en prebiotica zodanig beïnvloeden dat vet-en cholesterolgehalte beheersbaar worden. Door de resultaten is een flinke stap gezet op weg naar de preventie van hartziekten. Het onderzoek werd mogelijk door financiële steun van de Hartstichting.

Lees meer

Bron: umcg.nl

Terug naar overzicht