Nieuws

10% Nederlanders hart- of vaatpatiënt in 2020

30 juli 2015

In 2020 zijn naar verwachting 1,3 miljoen Nederlanders hart- of vaatpatiënt. Dat is bijna tien procent van de gehele Nederlandse bevolking. Met een team van deskundigen probeert de Hartstichting deze trend tegen te gaan.  Op dit moment heeft bijna één op de zestien mensen problemen aan hart- en bloedvaten. Eén op de drie Nederlanders overlijdt aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Onder vrouwen is het zelfs doodsoorzaak nummer één. Hart- of vaataandoeningen zijn bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartstilstand.

 

Minder hart- en vaatpatiënten

Door samen te werken met vrijwilligers, zorgverleners, wetenschappers, medisch specialisten, beleidsmakers, leerkrachten en donateurs (bijvoorbeeld de Vriendenloterij) probeert de Hartstichting het aantal hart- en vaatpatiënten in Nederland te verminderen. Mede dankzij donaties is het mogelijk om te investeren in onderzoek en meer mensen bekend te maken met bijvoorbeeld reanimatie.

 

Zelf doen tegen hartklachten

Voorkomen blijft uiteraard beter dan genezen. Het risico op hart- en vaatziekten verminder je door niet te roken, matig te zijn met alcoholgebruik, op gewicht te blijven, stress te voorkomen en door voldoende in beweging te blijven. Goed om te weten: na één dag niet roken is de kans op een hartaanval al verminderd.

 

(Bron: Gezondheidsplein.nl)

Terug naar overzicht