Nieuws

Zelfs lichte blootstelling aan fijnstof verhoogt risico op hartziekten

Door Redactie STIN

9 augustus 2018

Uit nieuw Brits onderzoek blijkt dat ook bij mensen die in lichte mate aan fijnstof worden blootgesteld, de risico’s op hartziekten groter zijn. Dat betekent dat de fijnstofnormen die nu worden gehandhaafd niet voldoende zijn om ons te behoeden voor gezondheidsrisico’s. 

Cardiologen van de Londense Queen Mary University publiceerden hun onderzoek in het vooraanstaande Cardiologie-vakblad Circulation. De laatste jaren zijn er al vaker publicaties geweest over de schadelijkheid van fijnstof voor de gezondheid, maar nog niet eerder is aangetoond dat ook bij kleine hoeveelheden fijnstof de gezondheidsschade aanzienlijk is.

De onderzoekers hebben een MRI-scan gemaakt van het hart van 4000 vrijwilligers tussen de 40 en 67 jaar en die naast de fijnstofgegevens gelegd. Daaruit bleek dat voor elke extra microgram fijnstof het hart met ongeveer een honderdste van zijn oorspronkelijke afmetingen vergroot. Een vergroot hart is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met andere risico’s op hartfalen, zoals een hoge bloeddruk.

Lees hier het volledige artikel. 

Bron: EenVandaag

Terug naar overzicht