Nieuws

Vervanging Eigen verklaring door Gezondheidsverklaring, de stand van zaken

Door Redactie STIN

15 maart 2018
Vervanging Eigen verklaring door Gezondheidsverklaring, de stand van zaken:
 In november 2017 is het CBR begonnen om in kleine stappen de Huidige Eigen verklaring te vervangen door de Gezondheidsverklaring. Er zijn drie varianten voor het aanvragen en verlengen van het rijbewijs, namelijk:
  • Gezondheidsverklaring voor personen onder de 75 jaar,
  • Gezondheidsverklaring voor personen van 75 jaar en ouder,
  • Gezondheidsverklaring voor het aanvragen en verlengen van de rijbewijzen voor vrachtwagen en bus.

Vanaf januari jl. is alleen de Gezondheidsverklaring voor personen jonger dan 75 jaar digitaal (via mijncbr.nl) in gebruik. De papieren versie is nog niet beschikbaar. Via de gemeenten koopt u nog de bekende Eigenverklaring. Zodra de systemen bij het CBR geschikt zijn om ook de papieren versie van de Gezondheidsverklaring te kunnen verwerken, wordt deze versie in omloop gebracht. Alle verkochte Eigen verklaringen worden door het CBR geaccepteerd. De papieren Gezondheidsverklaring volgt later dit jaar. Heeft u een Eigen verklaring gekocht dan hoeft u geen nieuwe Gezondheidsverklaring te kopen.

Het CBR streeft ernaar om de digitale Gezondheidsverklaring 75+ en het daarbij horende Keuringsverslag eind mei aanstaande beschikbaar te stellen. Tot die tijd maken senioren gebruik van de bestaande Eigen verklaring met geneeskundig verslag.

Terug naar overzicht