Nieuws

OPROEP: ICD-dragers gezocht voor interview (30-09-2022)

24 januari 2023

Onderzoekers van de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC zijn op zoek naar ICD-dragers die willen deelnemen aan een eenmalig interview (45-60 minuten) over de mogelijke inzet van kunstmatige intelligentie in de Nederlandse hartzorg.

 

Doel van het onderzoek

De interviews maken deel uit van het Europese onderzoeksproject genaamd PROFID (http://PROFID-project.eu/). In totaal 21 internationale instellingen in 12 landen werken samen om de best mogelijke manier te vinden om te bepalen welke patiënten het meeste baat hebben bij de implantatie van een interne defibrillator (ICD) om het risico op plotselinge hartdood te verkleinen. Het gebruik van kunstmatige intelligentie (KI) speelt een belangrijke rol in dit onderzoeksproject, en daar willen we het graag met u over hebben. Kennis van of bijzondere interesse in kunstmatige intelligentie is voor u als deelnemer absoluut geen vereiste!

Bij deelname hopen wij op basis van uw inzichten en ervaringen een beter beeld te krijgen van hoe Nederlandse ICD patiënten aankijken tegen het eventuele gebruik van KI in de zorg. Met uw deelname draagt u bij aan wetenschappelijke discussie rondom het verantwoord gebruik van kunstmatige-intelligentie binnen de Europese en Nederlandse hartzorg. Na afloop van de studie zult u de resultaten toegestuurd krijgen als u dat wilt.

 

Wat wordt er van u verwacht?

Het interview zal bij u thuis of op het Amsterdam UMC plaatsvinden op een door u gekozen dag en tijdstip. Het interview zal maximaal 60 minuten in beslag nemen en na afloop volledig anoniem verwerkt worden. Als u interesse heeft om deel te nemen aan, of vragen heeft over dit onderzoek, kunt u contact opnemen met onderzoeker Menno Maris via onderstaande contactgegevens. Hij zal het onderzoek nader toelichten, en samen met u een geschikte plaats en tijd voor het interview vinden. Wij hopen dat u ons kunt helpen met dit onderzoek en danken u alvast van harte voor uw medewerking.

 

Update 24-01-2023: De aanmelding voor het onderzoek is inmiddels gesloten.

 

[Image by kjpargeter on Freepik]

Terug naar overzicht