Nieuws

Nieuw bewijs over de relatie tussen reuma en hart- en vaatziekten

30 juni 2016

Reumatoloog in opleiding Inge van den Oever levert nieuw bewijs over het verband tussen ontsteking en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij reumatische gewrichtsziekten. Het blijkt dat dit in de praktijk nog onvoldoende aandacht krijgt. Van den Oever promoveert hiermee op 1 juli bij VUmc.

De bevindingen suggereren dat een optimale behandeling van ontsteking bij reuma-ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis (RA) niet alleen ziekteactiviteit, maar ook het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Daarnaast wordt ook aangetoond dat traditionele hart- en vaatziekten risicofactoren bijdragen aan een hoger risico op hart- en vaatziekten bij reumatoïde-artritispatiënten, maar dat hier in de praktijk veel te weinig aandacht aan wordt geschonken.

Ook toonde Van den Oever aan dat ruim een derde van de patiënten met de ziekte van Bechterew, een vorm van reumatische ziekte, een verhoogd hart- en vaatziekte risico heeft, waarvan maar liefst driekwart niet adequaat wordt behandeld.

Dit onderzoek laat zien dat zowel het optimaliseren van ontstekingsremmende behandeling om de ziekteactiviteit te onderdrukken als het behandelen van de traditionele hart- en vaatziekterisicofactoren noodzakelijk zijn om het verhoogde risico bij deze populatie te verlagen. Toekomstig onderzoek is nodig om te zien of deze maatregelen samen het gewenste effect hebben op het verhoogde hart- en vaatziekterisico bij reumapatiënten.

(Bron: VUmc)

Terug naar overzicht