Nieuws

Melding Boston Scientific

4 januari 2021

De firma Boston Scientific heeft melding gemaakt een aantal problemen die kunnen optreden in de S-ICD:

  1. de batterij kan sneller dan verwacht leegraken, maar zal dit op normale wijze aangeven door middel van een hoorbaar alarm. De fabrikant heeft een risico-inschatting gemaakt en aangegeven dat bij ongeveer 3,7% van de geïmplanteerde S-ICDs dit probleem binnen 5 jaar kan optreden.
  2. door een mogelijk probleem van een component in de ICD kan het gebeuren dat bij een shock minder stroom naar het hart wordt geleid. De fabrikant heeft een risico-inschatting gemaakt en aangegeven dat het binnen 5 jaar bij ongeveer 0.3% van de geïmplanteerde S-ICD’s kan optreden.
  3. een component in de onderhuidse electrodegeleider kan na verloop van tijd een defect vertonen. Als gevolg van dit probleem kan deze geleider “foute” signalen doorgeven aan de S-ICD met daarbij een verhoogde kans op onterechte ICD ontlading.  De fabrikant heeft op basis van de meldingen een risico-inschatting gemaakt en aangegeven dat bij ongeveer 0.2% van de geïmplanteerde geleiders dit probleem kan optreden.

Het betreft hierbij een subgroep van de S-ICD’s. Patienten zullen bericht krijgen vanuit het implanterend centrum, en eventueel in samenspraak met het controlerend centrum geadviseerd en extra gecontroleerd worden. Bij vragen is het advies om daarheen te bellen.

Terug naar overzicht