Nieuws

Kwart lagere ziektelast in 2030

Door Redactie STIN

17 september 2018

Het ambitieuze samenwerkingsverband Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) is op twaalf september van gestart gegaan. Doel is hart- en vaatziekten eerder op te sporen en oplossingen sneller te ontwikkelen en voor patiënten beschikbaar te maken. In de alliantie werken organisaties, wetenschappers en zorgprofessionals op het gebied van hart- en vaatonderzoek samen.

Hartinfarct voor zijn
De Hartstichting denkt dat we ernstige ziekten eerder kunnen herkennen, opsporen én beter behandelen door nog intensiever met elkaar samen te werken. De DCVA gaat zorgtrajecten bedenken om medische ontdekkingen en technische ontwikkelingen voor vroegtijdig signaleren sneller beschikbaar voor de arts en patiënt maken. “We willen dat niemand meer wordt overvallen door een hartinfarct of beroerte en iedereen de beste zorg krijgt.” aldus Floris Italianer van de Hartstichting.

Geen duidelijke klachten vooraf
Nederland telt nu ongeveer1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Dagelijks overlijden meer dan honderd mensen aan een beroerte, hartstilstand, hartinfarct of een andere hart- of vaatziekte. Alhoewel er vooraf vaak geen duidelijke klachten waren zijn er vaak wel kleine, moeilijk zichtbare aanwijzingen. Die kunnen met geavanceerde technische ontwikkelingen worden getraceerd. Daarnaast kun je hartaandoeningen vroegtijdig opsporen met een eenvoudige bloedtest of een mobiele app die hartafwijkingen detecteert. Ook het vergelijken van de registratie van ziekte gegevens maakt het mogelijk voor de beste behandeling voor de patiënt. 

Om het doel te bereiken, denkt de DCVA de komende tien jaar minimaal 1 miljard euro nodig te hebben voor onderzoek, toepasbaar maken en invoering.

Lees meer 

Bron: hartstichting

Terug naar overzicht