Nieuws

CBR belooft beterschap na klachten automobilisten

Door Redactie STIN

6 juni 2018

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, dat in Nederland de rijvaardigheid en medische geschiktheid van autobestuurders beoordeelt, erkent dat het klantvriendelijker en sneller moet werken. 

Rode draad in die klachten is dat keuringen van mensen met een aandoening peperduur zijn, dat het CBR moeilijk aanspreekbaar is op zaken die fout gaan en dat procedures traag verlopen.

Een woordvoerder benadrukt dat de organisatie 600.000 aanvragen voor een geschiktheidsverklaring per jaar binnenkrijgt. "We doen ons uiterste best om mensen snel en zorgvuldig te helpen. Dat lukt helaas niet altijd. We zitten nu midden in een verbeterprogramma, omdat we het beter willen doen."

Begin vorig maand werd al bericht over honderden 70-plussers van wie door politie of marechaussee ten onrechte het rijbewijs was ingenomen en die vervolgens meer dan een half jaar moesten wachten om dat gecorrigeerd te krijgen. 

Naar aanleiding van deze uitzending kreeg de NOS verschillende andere klachten van mensen die procedureel vastliepen bij het CBR of die voor hun gevoel onnodig veel geld kwijt waren aan keuringen. Het ministerie van Infrastructuur liet eerder al weten dat nog voor de zomer een algemene evaluatie van het CBR naar de Tweede Kamer zal worden gestuurd.

Volgens het CBR wordt op dit moment onder meer de divisie Rijgeschiktheid vernieuwd, waardoor de doorlooptijd van de procedures aanzienlijk korter zal worden. Daarnaast komt er een verbetering bij de klantenservice. Wie belt met een inhoudelijke vraag over bijvoorbeeld een medisch traject, krijgt straks rechtstreeks een medewerker met inhoudelijke kennis aan de lijn.

Lees hier het volledige artikel.

Terug naar overzicht