Nieuws

Bypass beter bij complexe aandoeningen

Door Redactie STIN

27 februari 2018

Patiënten met complexe aandoeningen aan de kransslagaders zijn met een bypassoperatie beter af dan met dotteren. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek dat gepubliceerd is in The Lancet.

Teambeslissing
Jaarlijks krijgen ruim achtendertigduizend mensen een dotterbehandeling. Met een soort ballonnetje(stent) wordt de verstopte ader “opgeblazen” zodat de vernauwing wordt opgeheven. De operatie gaat vaak via een prikgaatje bij de lies en is veel minder ingrijpend dan een bypassoperatie waarbij de borstkas wordt geopend. Die laatste wordt om die reden minder vaak gedaan. 
Onterecht blijkt nu volgens het onderzoek. De kans dat iemand met een complexe aandoening aan de kransslagader na een bypassingreep overlijdt blijkt twintig procent kleiner dan bij een dotterbehandeling.
De keuze voor de meest optimale behandeling verschil wel per patiënt. “Een dotterbehandeling is bij minder ernstige vernauwingen nog altijd een goede optie”, aldus een van de onderzoekers. Deze pleit ervoor dat een bypassoperatie dan wel een dotterbehandeling een gezamenlijke beslissing moet zijn van een team met cardiologen en chirurgen. 

Lees meer 

Bron: erasmusmc

Terug naar overzicht