Nieuws

Betere hartzorg ook beter voor ziekenhuis

Door Redactie STIN

25 april 2018

De Nederlandse Hart Registratie (NHR), een zorgverzekeraar en tien ziekenhuizen gaan experimenteren met zogenaamde waardegedreven zorginkoop. Doel is bij een hartoperatie de nadruk te leggen op de kwaliteit van de verrichtingen.

Zorg patiënt leidend
Tot nu toe worden ziekenhuizen beloond naar het aantal operaties dat wordt verricht. Volgens de NHR bevat de huidige bekostigingssystematiek nog te vaak prikkels die kwaliteitsverbetering bemoeilijken. Kwaliteitsverbetering moet juist worden beloond. Dat klinkt logisch maar veroorzaakt in de praktijk een situatie waarbij ziekenhuizen juist lagere inkomsten krijgen. De omzet stagneert doordat er minder heroperaties nodig zijn. In het nieuwe model wordt de uitkomst van de zorg leidend. Het ziekenhuis krijgt een hogere beloning wanneer de zorg beter is dan verwacht. Omgekeerd is ook het geval: Lagere inkomsten wanneer de zorg minder gunstig uitvalt.
De partijen die aan het experiment meedoen betogen dat in Nederland voor het eerst kwaliteitsafspraken binnen de zorg worden gemaakt met de patiënt als vetrekpunt.

Lees meer 

Bron: Skipr

Terug naar overzicht