Nieuws

Advies Bevolkingsonderzoek borstkanker bij patiënten met een S-ICD middels mammografie herzien

Door Redactie STIN

30 januari 2018

Naar aanleiding van overleg met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), de Device Commissie NHRA (Nederlandse Hartritme Associatie) en een vertegenwoordiging van radiologen en pacemakertechnici is in 2012 een advies uitgebracht dat patiënten met een S-ICD niet konden deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek borstkanker middels mammografie.

 

Inmiddels is dit herzien en is er geen formeel bezwaar meer tegen deelname aan het Bevolkingsonderzoek borstkanker voor patiënten met S-ICD mitst deze langer dan zes maanden is geïmplanteerd, omdat dan de kans op verschuiving van de ICD en subcutane draad tijdens het onderzoek is uitgesloten. In feite geldt hetzelfde voor alle patiënten met een ICD. Dit zal het formele en officiële standpunt van het RIVM worden.

 

Het kan natuurlijk in de praktijk zijn dat het maken van een mammogram bij een devicepatiënt niet lukt vanwege mechanische bezwaren of pijn. In dat geval kan een patiënt verwezen worden naar een ziekenhuis en kan gekozen worden voor aanvullende röntgenopnames of een ander beeldvormend onderzoek.

Terug naar overzicht