Wat wel en niet mag met een ICD

Securityscan

Is de nieuwe Security- of Bodyscan op Schiphol veilig voor pacemaker- en ICD-dragers ?

Sinds mei 2007 is op Schiphol een nieuw soort detectiescan voor fouilleren in gebruik in de vorm van een detectiepoort, waar je in moet gaan staan. Binnen anderhalve seconde vindt dan een check plaats. De radiogolven die men gebruikt gaan dwars door de kleding heen maar ketsen af op het lichaam en op harde voorwerpen zoals aardewerk, plastic, glas of metaal. Wij vroegen ons af welke risico's dit nieuwe systeem oplevert voor pacemaker- en ICD-dragers en hebben ons daarom met die vraag tot te directie van Amsterdam Schiphol Airport gewend. Wij ontvingen het volgende antwoord:

"De Security- of Bodyscan brengt geen gezondheidsrisico met zich mee. De apparatuur werkt, in tegenstelling tot bepaalde medische scanners, niet met röntgenstraling. Iedereen, dus ook bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen met een pacemaker, kan zich zonder enig gezondheidsrisico door de Security- of Bodyscan laten controleren.

TNO heeft onderzoek uitgevoerd naar eventuele gezondheidseffecten van de Security- of Bodyscan. Vergeleken met de norm, die als veilig wordt beschouwd zowel door de Gezondheidsraad als volgens de Europese regelgeving op het gebied van volksgezondheid, blijft de Security- of Bodyscan hier ruim 6000 maal onder".

Lees meer