Wat wel en niet mag met een ICD

Hartslagmeters (met en zonder borstband)

Hartslagmeters kunnen door pacemaker- en ICD-dragers zonder problemen worden gebruikt, ook in combinatie met een borstband. Er wordt namelijk geen signaal het lichaam in gestuurd. Er zit wel een (zwakke) zender in de band om te communiceren met het horloge, maar dat is veel te zwak voor enige verstoring.
Wel is de vraag of de informatie die de meter verstrekt in combinatie met de pacemaker juist is. Dat komt doordat zowel uw hart als de pacemaker een elektrisch signaal kan afgeven en de vraag is hoe de meter dat interpreteert. Het aantal slagen dat gemeten wordt kan dus sterk wisselen en zelfs twee of drie maal te hoog zijn, omdat de meter misschien ook de slagen van de pacemaker meet. Gelukkig zijn er tegenwoordig hartslagmeters/horloges met een nieuwe techniek. Die meten ook goed bij mensen met een ICD of pacemaker die het hartritme pacet. Dit gaat met een lichtbron op de pols.
Maar omdat er zoveel verschillende types op de markt zijn, is het verstandig altijd contact op te nemen met de controlerende technicus voordat men tot aanschaf overgaat.

Lees meer