Wat wel en niet mag met een ICD

Crocs

Dragen Crocs is veilig voor pacemaker- en ICD-dragers

Wellicht hebt u uit de pers vernomen dat in Wenen artsen en verplegers geen crocs meer mogen dragen in een operatiekamer en ook dat dit schoeisel daar verboden is op de IC omdat het niet antistatisch zou zijn. Volgens een technicus zouden de schoenen zelfs een schok in het hart kunnen uitlokken, röntgenfoto's kunnen verblinden, elektronische apparaten van slag kunnen brengen en explosies kunnen veroorzaken, maar deze mening wordt door de officiële instanties volstrekt niet gedeeld

Voor ons als STIN dus reden genoeg om bij de fabrikanten te informeren naar eventuele risico's voor pacemaker en ICD-dragers die deze schoenen gebruiken.

Tot onze geruststelling delen de fabrikanten ons mee dat dit populaire schoeisel bij gebruik door dragers van pacemakers en ICD's geen enkel risico oplevert als gevolg van elektrostatische elektriciteit.

Voor de technisch geschoolden onder onze lezers: Er zijn testen uitgevoerd met ontladingen via de lucht van 2,4 & 8kV en via direct contact met 2,4 & 6 kV.Deze gaven alle een negatief resultaat te zien.

Lees meer