Archief

Wat je als rij-instructeur met een ICD nog wel mag

Een rij-instructeur die door zijn cardioloog was aangeraden een ICD te laten implanteren, legde ons een aantal vragen voor om te weten welk deel van zijn werkzaamheden hij ook met een ICD nog mag verrichten met het doel te beoordelen of hij moet uitzien naar een andere functie of niet. We hebben zijn vragen eveneens voorgelegd aan onze medisch adviseur bij het CBR en de antwoorden komen hierop neer:

 

Code 101 verbiedt o.a. het "doen besturen van...". Deze regel is bedoeld ter bescherming van derden, evenals het verbod op personenvervoer (taxi). De geest van de wet is dus dat alle situaties verboden zijn , waarin de ICD-drager de verantwoordelijke/ juridische bestuurder is. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat er geen verantwoordelijke rijbewijsbezitter meer aanwezig is op het moment dat de ICD-drager onwel wordt. Geven van rijlessen is dus uitgesloten, ook niet aan iemand die al in het bezit is van rijbewijs B en die dat wil aanvullen met E. Immers, op het moment dat de ICD-drager onwel zou worden is er geen verantwoordelijk/juridisch bestuurder meer aanwezig die in het bezit is van B+E.

 

Werkzaamheden die deze man nog wel zou mogen verrichten zijn:

  • Lesgeven aan faalangstigen met rijbewijs, maar wel op voorwaarde dat zij in bezit zijn van een geldig rijbewijs voor het voertuig waarin de begeleiding wordt gegeven.
  • Begeleiden van aankomend instructeurs bij de opleiding voor deel 1 (de rijtest)) en deel 2 (praktijkles) en applicatiecursussen onder dezelfde voorwaarde

Lees meer