Archief

Elektrische scooter en rijbewijs (oktober 2007)

Bij een elektrische scooter is geen sprake van cilinderinhoud om te bepalen of er sprake is van een bromfiets (rijbewijs AM) of motorfiets (rijbewijs A). Het onderscheid wordt hier gemaakt op grond van het vermogen, (uitgedrukt in kilowatt)en maximum snelheid.

  

Heeft een elektrische scooter een nominaal constant maximumvermogen van 4kwen gaat deze niet sneller dan 45 km per uur, dan valt hij in de categorie bromfiets (rijbewijs AM) en gelden voor het besturen ervan geen medische eisen ; heeft het voertuig meer vermogenen/of is sneller dan 45 km per uur dan wordt het door de wet beschouwd als een motorfiets (rijbewijs A) en zijn de medische eisen gelijk aan die voor het besturen van een auto.

Typegoedkeuring (NL of E) is, afhankelijk van het voertuig, te vinden op het frame of op hetgele typeplaatje.

Is de maximumsnelheid beperkt tot maximaal 25 km per uur (snorfiets) dan is voor het besturen eveneens een rijbewijs AM nodig. Het dragen van een helm is niet verplicht. Een bromfiets met beperkte snelheid is te herkennen aan een blauw kentekenplaatje.

  

Zie ook: http://www.stin.nl/ / Rijbewijzen / de artikelen: Richtlijnen voor het aanvragen van een rijbewijs door ICD-dragers en ICD en scooter, en http://www.rijbewijs.nl/ / Halen / Soorten voertuigen.

Lees meer