Nieuwe Media

Je eigen digitale medische dagboek

Iedere Nederlander heeft over een paar jaar zijn eigen profielpagina op internet, met daarin zijn medische gegevens. Dat is het idee achter het project 'Meer regie over gezondheid', dat de patiëntenfederatie NPCF coördineert.  De nieuwe opzet gaat verder dan een elektronisch patiënten dossier (EPD) of andere ‘gezondheidsdossiers’.

Digitaal dagboek
Op de profielpagina kun je zelf bijhouden wat je doet en hoe je je voelt. Bijvoorbeeld hoe je in bepaalde situaties reageert op medicijnen. Het werkt dus als een soort dagboek dat je bij een bezoek aan een arts kunt meenemen. Je ziet hoe je gezondheid zich ontwikkelt en je hoeft niet bij elke behandelaar opnieuw je medische verleden te vertellen. Je bepaalt zelf wat je erin wilt opnemen.

Wanneer is het beschikbaar?

De NPCF werkt samen met onder meer de verenigingen voor apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, ziekenhuizen, gemeenten, de GGZ en het ministerie van Volksgezondheid. Er wordt gekeken of de profielpagina veilig op andere systemen kan worden aangesloten. De NPCF stelt dat alles staat en valt met vertrouwen in de beveiliging van het systeem, maar ook gebruiksvriendelijkheid is een noodzakelijke randvoorwaarde.

De profielpagina zou in 2020 online moeten gaan.


Kijk voor meer informatie op de website van de NPCF: www.npcf.nl

 

April 2016