Reiservaringen

Zorg dat je de juiste ICD hebt (juli 2014)

Reiservaringen van ICD-dragers

Herman Schut


Wat betreft het artikel over reizen zou ik nog het volgende willen toevoegen: zorg ervoor dat je de juiste ICD hebt! Ik zal u aan de hand van mijn eigen ervaring uitleggen hoe ik dit bedoel.

     Begin 2007 kreeg ik een ICD van het merk Biotronik. Enkele jaren later ging ik door omstandigheden regelmatig naar Duitsland en Polen. Zoals aangegeven in het artikel had ik altijd een lijst met ziekenhuizen bij mij. Gelukkig had ik een ICD van Biotronik, die in beide landen bij bijna ieder ziekenhuis bekend was.

     Na bijna zes jaar was ik aan mijn tweede ICD toe. Even naar het ziekenhuis en de ICD vervangen, ervan uitgaande dat die weer van dezelfde fabrikant was. Maar tot mijn grote verbazing bleek bij ontvangst van de ICD-kaart dat het een ICD van St. Jude Medical was. Nog geen nood: even een andere lijst met ziekenhuizen downloaden. Nu kwam echter de schrik, want in heel Noord-Duitsland en Polen bleken er maar ongeveer zeventien ziekenhuizen te zijn die met dit merk bekend waren.

     Ik vind dat de implantatiecentra niet kunnen volstaan met een uitleg over de werking en de plaatsing van de ICD, maar ook in samenspraak met de patiënt moeten bepalen welk merk het meest geschikt is voor hem of haar.

Lees meer